!
!
III. 2007. július - Relaxációs technikák

 

2007 július - Relaxációs technikák

 

 

Kedves R.A.I. -s társak,

Ismét örömünkre szolgál, hogy a következő sokak számára nagyon fontos tanfolyamot mutathatjuk be, a Relaxációs technikákat. Olyan résztvevők mondták el véleményüket, tapasztalataikat, akik már régóta használják az ott tanultakat, valamint akik most áprilisban tettek szert e tudásra.

 

Talán életünk egyik legfontosabb feladata megtalálni, felismerni és élni igazi önvalónkat, szabadságunkat és képességeinket. Ahhoz, hogy mindezt, felismerjük meg kell szabadulnunk számos olyan korlátozó tényezőtől, melyeket életeinkben "szedtünk össze". Például fel nem dolgozott félelmek, traumák, olyan képek rögzülése, melyek nincsenek összhangban a valós törvényekkel, egyszerűen téves "kódolásból" adódnak. Egy példa erre, amit talán sokan ismernek, hogy bizonyos élethelyzetekben hibásan reagálunk, amit ugyan felismerünk, de nem tudunk ezen változtatni. Ezek a téves "kódolások", "programok" hol kevésbé, hol súlyosan akadályoznak abban, hogy boldog, harmonikus életet éljünk.

A relaxációs technikák segítségével egy megfelelően mély relaxált állapotban képesek vagyunk felismerni ilyen blokkjainkat, megérteni keletkezésük körülményeit, és feloldani őket. Ezáltal felszabadulnak lekötött energiáink, szabadon dönthetünk jelen életünk eseményeit illetően, sőt számos pozitív megerősítés, program segítségével támogathatjuk egymást a kialakítandó pozitív önkép megvalósításában. Komoly eredmények érhetőek el meglévő betegségek gyógyításában is, mint például akár a rák.  

A tanfolyam megnyitott egy kaput, amin keresztül segíthetünk másoknak kilépni a mindennapok mókuskerekéből és megállni, egy kicsit befelé fordulni, és meghallani a lélek hangjait. A Relaxációs technikákon elsajátítható technikák hihetetlenül hasznosak, és alkalmazásuk persze nagy felelősséggel jár, mert teljes odafigyelést igényelnek a kezelő részéről. Számomra a Relaxációs technikák tanfolyam segített abban, hogy felismerjem, mennyire törékeny az ember lelkileg érzelmileg és mennyire vigyázni kell rá. Nincs különbség férfi és nő között, az érzékenység adott. Engem megtanított arra, hogy mindenki törékeny és mindenkit olyan tisztelettel, szeretettel és odafigyeléssel kell kezelni, amilyenre én vágynék fordított helyzetben. A "kell" nem külső kényszer, hanem belső igény, de nem csak a lazítás és segítségnyújtás során, hanem a mindennapi életben, a munkahelyi viszonyokban, családi, baráti és párkapcsolatokban. A mindennapi szituációban is megpróbálom megérteni a másik felet, és sokszor azt tapasztalom, hogy egy nem várt, kedves fél mondattal is csodákat lehet tenni. Azt gondolom, hogy a tanfolyam sokat segített nekem abban, hogy odafigyelőbb, szeretetteljesebb ember lehessek.

Egy rövid példa arra, milyen problémák megoldásában lehet segíteni a relaxációs technikákkal: az egyik ismerős problémája az volt, hogy nem tudott örülni semminek az életben. Nehezen élte meg a saját örömét, elfelejtett nevetni. Relaxált állapotban megélte, hogy három éves kora környékén édesanyja felpofozta, miközben azt mondta neki: "töröld le azt az idétlen vigyort az arcodról". Pár későbbi esemény ezt a tapasztalatot megerősítve, kialakította a szokást, hogy: "nem tudok, nem szabad nevetni, örülni". A kezelést felszabadító sírás zárta, miután hálás mosoly jelent meg az ismerős arcán. Azt hiszem már ebből a példából is érzékelhető, hogy számomra is mekkora öröm látni, ahogy valakiről lehullnak korlátai, és boldog.

A tetteinkért, szavainkért, érzelmeinkért magunk vagyunk felelősek, és kicsit nagyobb tudatossággal, odafigyeléssel élhetjük meg életünket, emberi kapcsolatainkat, és az életünkben való JELEN-LÉTet.

Megérthetjük, hogy mindenkinek van egy saját története, és minden tette mögött van valami, amit ha megértünk, leszokhatunk embertársaink kritizálásáról, ítélkezéseinkről.

A technikákat használtam olyan esetben is, amikor az illetővel elég rossz volt a kapcsolatom. Mindketten túlléptünk a korlátokon és bizalommal nyílt meg irányomba. A kezelés során sok mindent megértettem abból, hogy miért működik úgy, ahogy. Ez a megértés nekem is sokat segített abban, hogy feloldjuk a köztünk lévő feszültséget, és megéljük egymás szeretetét, mint lélek a lelket.

Nagy ajándék látni amint azok, akiknek időről-időre segítek ellazulni, megállni, és befelé figyelni, hogy változnak, nyugszanak le, teszik le időről időre gondjaikat.

Kicsit olyanok vagyunk, mint az utazók, akik az út elején és közben sok mindent bepakoltak a hátizsákjukba és már nehéznek érzik. A Relaxációs technikákkal lehetőség van arra, hogy tudatosan kipakoljunk a zsákból, és könnyedebben, felszabadultabban tudjuk folytatni utunkat.

Ez talán az egyik leghatékonyabb technika, melyet Eckard úgy mutatott be, hogy már a Relaxációs technikák I. tanfolyamon tanultakkal a betegségek 80%-t sikeresen lehet kezelni. A technikát azért szerettem meg - vallja egyik társunk -, mert szimbólumokkal dolgozik, és nem elemezgeti, nem analizálja, nem kommentálja a páciens szimbólumait. Fantasztikus megtapasztalni, hogy ugyanarról a képről az embereknek mennyire eltérőek a gondolataik, érzéseik. Erre a tanfolyamtársaim többször rácsodálkoztak, idézem: "súlyos", "nagyon durva", "mennyire ott van".

A legjobb benne a kemény munka, amit a páciens önmaga végez. Kénytelen szembenézni a problémájával és a gyógymeditáció különleges technikájával dolgozik, cselekszik azért, hogy pozitív változást érjen el. Páciensként nehezünkre esik változtatni, elindulni egy új úton, de szerencsére ott van a terapeuta, aki mindig visszaterel a megadott keretek közé, és segít végigcsinálni. Főleg az elején jönnek a felszínes problémák, aztán szépen indulunk a mélybe. Mivel mindkét szerepet - páciens és terapeuta - alkalmunk volt gyakorolni, magamról elmondhatom, hogy az 5. nap után más emberként tértem haza. Saját magamon ezen a tanfolyamon dolgoztam a legtöbbet. A top-listámon az eddigi tanfolyamok közül a Relaxációs technikák I. van az első helyen.

Mint, ahogy Lödi József többször említette: A R.A.I. által kínált segítő eszközök tárháza olyan, mint egy szerszámosláda, amiből azokat az éppen szükséges eszközöket választjuk az adott helyzetben, ami a leghatékonyabb. Az én "szerszámosládámhoz", ez a nagyon értékes "eszköz" egy olyan lehetőséget adott, amivel a személyiséget lehet fejleszteni és minden síkon az egészséghez segít hozzá.

Érdemes megszerezni ezt az eszközt és élni vele...

Bízom benne, hogy minél többen megtapasztalják ezt a csodát, mind kezelő, mind páciens oldaláról és egyre harmonikusabb lesz mindannyiunk élete.

 

Üdvözlettel:  

Csépes Orsolya, Dr. Varga Katalin, Filipp Zoltán, Gyulai Csaba

 

Következő hírlevél témája: Szellemgyógyászat IV.